متالورژی پودری چیست ؟

برای آشنایی با متالورژی پودر و جواب به این سوال که متالورژی پودری چیست، امروز به بررسی و کاربرد آن در صنعت می‌پردازیم.

آشنایی با متالوژی پودر

متالورژی پودر که یکی از روشهای نوین تولید است به معنی تکنولوژی تولید پودر فلزات و آلیاژها و تبدیل این پودر به قطعات مورد استفاده در صنعت می‌باشد.

مراحل مختلف تولید قطعه به روش متالورژی پودر :

مراحل مختلف تولید قطعه به این روش
مراحل مختلف تولید قطعه به این روش
  • مرحلۀ اول، پودر فلزات و دیگر افزودنی‌ها با نسبت‌های مناسب کاملا مخلوط می‌شوند.
  • مرحلۀ دوم، سنبه بالا می‌رود و پودر فلزات به داخل قالب ریخته می‌شود.
  • مرحلۀ سوم، سنبه پایین می‌آید و پودر در داخل قالب فشرده می‌شود و بر اثر اعمال فشار شکل قطعۀ مورد نظر ایجاد می‌شود.
  • مرحله چهارم، قطعه فشرده شده از قالب خارج می‌شود.
  • مرحلۀ پنجم، قطعه تولید شده در کوره حرارت داده می‌شود و بدون آنکه در قطعه ذوب صورت گیرد ذرات پودر، کاملا به هم اتصال می‌یابد و قطعه مستحکم می‌شود به این عمل در اصطلاح، زینتر کردن گویند. در این مرحله درجه حرارت کوره معمولا 80 تا 90 درصد نقطۀ ذوب پودر فلزات تشکیل دهندۀ قطعه است. در پایان، قطعه تولید شده تحت یک سری عملیات پایانی مثل ماشین کاری یا پرسکاری مجدد به‌منظور اندازه کردن قطعه قرار می‌گیرد. بنابراین در این روش باید ابتدا پودر فلزات را تولید کرد.

پیشرفت تکنولوژی :

قطعات صنعتی که به این روش
تعدادی از قطعات صنعتی تولید شده با این روش

امروزه پیشرفت و توسعه فراوانی در زمینۀ متالورژی پودر حاصل شده است و این روش طیف وسیعی از صنعت جدید را تحت پوشش خود قرار داده است که برخی از این موارد به شرح زیر هستند:

  • ساخت ابزارهای برش و تراش برای کارهایی که میزان سایش در آنها بالا است.
  • ساخت فیلامان تنگستنی لامپهای روشنایی
  • ساخت قطعات اتومبیل
  • ساخت قطعات مربوط به لوازم خانگی، مانند ماشین لباسشویی، کمپرسور یخچال و کولر
  • ساخت قطعات مربوط به ماشینهای کشاورزی

نکته :

در اینجا ذکر این نکته حائز اهمیت است که هرچند می‌توان قطعات زیادی را با استفاده از روش متالورژی پودر ساخت، ولی ساخت قطعات از فلزات دیرگداز (با نقطه ذوب بالا) از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این روش است. توجه و دقت نظر به مطالبی که به اختصار به آنها اشاره شد، بیانگر این واقعیت است که فرایندهای اصلی شکل دادن در بسیاری از جنبه‌ها، مکمل یکدیگر هستند. به عبارت دیگر در صنایع نمی‌توان برای یک روش خاص و یا یک نوع از روشهای شکل دادن، حق تقدم قائل شد.

مزایای متالورژی پودر

تعدادی صافی فلزی که به روش متالورژی پودر
تعدادی صافی فلزی که به روش متالورژی پودر تهیه شده‌اند.

آلیاژ کردن فلزات غیر قابل آلیاژ:

بعضی از فلزات و عناصر در حالت مذاب در هم حل نمی‌شوند. لذا پودر آنها را تهیه و با هم مخلوط می‌کنند و به روش متالورژی پودر این قطعات را تهیه می‌کنند. مثل قطعات اتصالات الکتریکی کنتاکت که از جنس مس و گرافیت ساخته می‌شوند.

تولید فلزات با نقطۀ ذوب بسیار باال:

فلزاتی نظیر تنگستن و مولیبدن نقاط ذوب بسیار بالایی دارند (دمای ذوب تنگستن ° 2610 و دمای ذوب مولیبدن ° 3380 است).بنابراین تولید این قطعات به روش ذوب امکانپذیر نبوده یا بسیار مشکل است، لذا از متالورژی پودر استفاده می‌شود.

تولید قطعات متشکل از فلزات و غیر فلزات:

در ساخت بعضی از قطعات باید ترکیبی از فلزات و غیرفلزات را به کار برد، که از روشهای ذوب نمی‌توان این قطعات را تهیه کرد. لذا از این روش استفاده می‌شود، مثل تولید مواد اصطکاکی ساخته شده از مس، آهن و آزبست که ماده‌ای غیرفلزی و نسوز است.

ساخت قطعات متخلخل:

بسیاری از قطعات مثل یاتاقانها یا صافی‌ها الزاماً باید به صورت متخلخل ساخته شوند. در مورد یاتاقانها با افزودن مقداری روغن به یاتاقان، روغن از خلل و فرج  آن کاملا نفوذ می‌کند و محل دوران محور کاملا روغنکاری می‌شود.

 

از اینکه ما را با مقاله متالورژی پودری چیست همرایی کردید از شما سپاسگذاریم.

منبع : دانش فنی پایه (سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی)

از این پست دیدن فرمائید:

فهرست بهای نفت و گاز 98

لطفاً امتیاز دهید:
5/5 - (1 امتیاز)

نظرات


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/comments.php) is not within the allowed path(s): (/home/h242009/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php74/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php74/lib/php/) in /home/h242009/domains/sakhtoejra.com/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1622

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *