انواع اتصالات سازه های فولادی

در این مقاله شما را با انواع اتصالات سازه های فولادی آشنا می‌کنیم. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.

انواع اتصالات سازه های فولادی

انواع اتصالات در سازه های فولادی :

  • اتصال ساده یا مفصلی ( گیرداری تا 20% )
  • اتصال نیمه گیردار ( گیرداری بین 20% تا 90% )
  • اتصال صلب یا گیردار ( گیرداری بیشتر از 90% )

خلاصه نکات آزمون نظام مهندسی منتشر شده در سایت ساخت و اجرا


پکیج خلاصه نکات آزمون نظام مهندسی

شامل خلاصه نکات مبحث 8 و 9 و 12

لازم به توضیح است که تعیین درجه گیرداری اتصالات نیاز به انجام آزمایش و بررسی دقیق دارد.

اتصـال سـاده، مفصلی یا لولایـی تیر به سـتون :

در این نـوع اتصـال امـکان چرخش تیر نسـبت به سـتون وجـود دارد و بـه همیـن دلیـل لنگـر از تیـر به سـتون منتقل نمی‌شود. امـا به دلیـل مقاومـت در مقابل نیـروی برشـی و طراحـی اتصـال بـر ایـن اسـاس، ایـن نوع اتصـال را اتصال برشـی یـا قیچی نیـز می‌نامند. انواع اتصـال سـاده تیـر به سـتون به شـرح ذیل اسـت.

اتصال با نبشی نشیمن :

نبشـی نشـیمن در کارخانـه و روی شاسـی در تـراز مـورد نظـر به سـتون جـوش می‌شود و در زمـان نصب تیر، بـال پایینـی تیـر روی آن قـرار می‌گیرد. نبشـی بالایی تیـر، که فقط جنبـه اجرایی داشـته و جلـوی حرکت تیر و واژگونـی آن را می‌گیرد، پـس از نصـب تیـر، بـر روی بـال فوقانی آن جوش می‌شود.

اتصال با جفت نبشی جان
اتصال با جفت نبشی جان

اتصال با نشیمن تقویت شده یا براکت :

در دهانه‌هـای بـزرگ نیـروی برشـی منتقـل شـده از تیر به سـتون زیاد می‌باشد و نبشـی بـه تنهایی تـوان تحمل نیروهـای وارده را نـدارد، لـذا نبشـی زیریـن را به وسـیلۀ ورقه‌ـای مسـتطیلی یـا لچکـی تقویت می‌نمایند که آن را اتصـال بـا نبشـی نشـیمن تقویـت شـده می‌نامند. به جای نبشـی نشـیمن می‌توان از ترکیب ورق زیرسـری و لچکـی (به راکت) نیـز به عنوان نشـیمن اسـتفاده نمود.

اتصال با نشیمن تقویت شده
اتصال با نشیمن تقویت شده

اتصال با جفت نبشی جان :

از ایـن نـوع اتصـال در اتصـال تودلـی تیر به تیر اسـتفاده می‌شـود. بـرای تأمیـن عملکـرد مفصلی، فقط معمـولا سـاقه‌ای عمـودی نبشـی‌ها بـه جـان تیر جـوش داده می‌شـود.

اتصال با جفت نبشی جان
اتصال با جفت نبشی جان

اتصال خورجینی :

در ایـن نـوع اتصـال، شـاه‌تیرها بـه صـورت ممتـد از طرفیـن سـتون عبـور می‌کنند. بـه دلیـل اجـرای سرتاسـری تیر، نسـبت به حالت منقطـع، نمره تیرآهن مـورد نیـاز در طراحی کاهـش می‌یابد و باعث کاهش هزینـه می‌گردد. در ایـن حالـت تیرهـای سرتاسـری روی نبشـی نشـیمنی کـه قبلا به سـتون جوش شـده قـرار می‌گیرد و یـک نبشـی نمـره پایینتـر نیـز بـال فوقانـی تیـر را بـه سـتون متصـل می‌نماید.

اتصال خورجینی
اتصال خورجینی

اتصـال تیـر کنسـول به سـتون :

این نـوع اتصال بـه کمک اعضـای مورب کـه اصطلاحـا دسـتک نامیده می‌شود، انجـام می‌شود. در صـورت عـدم وجـود محدودیت معمـاری، اجرای دسـتک در ناحیه فوقانـی به دلیل رفتـار کششـی آن بهتـر از دسـتک تحتانـی اسـت و در صـورت عدم اسـتفاده از دسـتک، باید یا تیـر را به صورت پیوسـته تـا انتهـای کنسـول ادامـه داد و یـا اتصال تیر کنسـول به سـتون را از نـوع گیردار اجـرا نمود.

اتصال تیر کنسول به ستون
اتصال تیر کنسول به ستون

اتصال نیمه صلب یا نیمه گیردار تیر به ستون :

اگـر در یـک اتصـال مفصلـی امـکان دوران تیـر نسـبت به سـتون را تا حـدودی محـدود نماییم، مقـداری لنگر از تیـر بـه سـتون انتقـال می‌یابد کـه اتصـال نیمه‌گیـردار را به‌وجود مـی‌آورد. بـرای اجرای ایـن اتصال می‌تـوان از ترکیب ورق و نبشـی اسـتفاده نمود.

اتصال نیمه گیردار
اتصال نیمه گیردار

اتصال صلب یا گیردار یا برشی ـ خمشی تیر به ستون :

در ایـن نـوع اتصـال، از امـکان چرخـش تیـر نسـبت بـه سـتون بـه شـدت کاسـته می‌شود و تقریباً می‌رسد. بـه همیـن دلیل هـم لنگر و هـم نیروی برشـی از تیر به سـتون منتقـل می‌شود. بـرای طراحـی و اجـرای ایـن نـوع اتصـالات می‌توان از نقشـه‌های از پیـش تأیید شـده در مبحـث دهم مقررات ملی سـاختمان نیـز اسـتفاده نمـود. انـواع حـالات مختلـف ایـن اتصـال بـه شـرح ذیـل است.

اتصال گیردار
اتصال گیردار

اتصال با ورق زیرسری و رو سری :

ورق زیرسـری در تـراز بـال زیریـن تیـر و در هنـگام سـاخت سـتون در کارخانه یـا کارگاه به سـتون جوش می‌شود. ایـن ورق باید پهن‌تر از عرض شـاه‌تیر باشـد تـا جـوش بـال پایینـی تیـر بـه آن امکان‌پذیـر باشـد. ورق رو سـری را پـس از نصـب تیـر روی بـال فوقانـی آن نصـب می‌نمایند. ورق بالاسـری باریک‌تر از بـال فوقانـی تیـر طراحـی می‌شود تـا جوشـکاری ورق بـه بـال فوقانـی تیر بـه سـهولت امکان‌پذیر شـود و نیازی بـه جـوش در وضعیـت بالاسـری یا زیرسـقفی نباشـد. بـه همیـن دلیـل معمولا ایـن ورق بـه صـورت ذوزنقه  اجـرا می‌شود کـه بـه ورق کلـه‌گاوی معـروف اسـت.

بـرای تحمـل نیـروی برشـی در محـل اتصـال تیـر بـه سـتون، از جفـت نبشـی جـان، نبشـی نشـیمن و یـا نشـیمن تقویت شـده (براکت) اسـتفاده می‌شـود.

اتصالات سازه های فولادی انواع اتصالات سازه فولادی

اتصال مستقیم :

در این حالت قسمتی از دو انتهای تیر مستقیماً در کارخانه به ستون جوش می‌شود و پس از حمل و نصب ستونها، قسمت میانی تیر را در محل خود با روشهای مختلف نظیر اتصال با ورق‌های جان و بال و یا اتصال فلنجی متصل می‌نمایند. برش دقیق‌تیر و گونیا بودن اتصال و اجرای جوش شیاری با نفوذ کامل، اجرای این اتصال را در کارخانه الزامی می‌نماید. از این نوع اتصال می‌توان در اتصال ستون به کف ستون نیز استفاده نمود.

 اتصال مستقیم ستون به کف ستون
اتصال مستقیم ستون به کف ستون

از اینکه ما را با مقاله انواع اتصالات سازه های فولادی همرایی کردید از شما سپاسگذاریم.

منبع : فناوری‌های ساختمان (سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی)

لطفاً امتیاز دهید:
4.7/5 - (4 امتیاز)

نظرات


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/comments.php) is not within the allowed path(s): (/home/h242009/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php81/lib/php/) in /home/h242009/domains/sakhtoejra.com/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1628

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *