تعیین مقاومت الکتریکی بتن
در این پست به شرح کامل آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی بتن و اهمیت آن میپردازیم. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.
خرابـی بتـن سـازه ممکـن اسـت ناشـی از اثـرات شـیمیایی، فیزیکـی و محیطـی بـر خود بتن یا آسـیب ناشـی از خوردگـی میلگـرد در آن باشـد. مشـخصات مـواد و شـرایطی کـه در مقابل این خرابی مقـاوم، یا در وسـعت آن موثر هسـتند، باید مورد بررسـی قرار گیرد. دلایـل اصلـی متلاشـی شـدن بتـن عبارتنـد از: حمله سـولفاتها، واکنـش قلیایی سـنگدانهها، ذوب و انجماد، سـایش و آتشسـوزی.
خوردگـی آرماتـور یـک فرآیند الکتروشـیمیایی اسـت که مسـتلزم وجـود رطوبت و اکسـیژن اسـت. بنابراین، وجـود رطوبـت و توانایـی آن در ورود به بتـن و حرکت در آن ویژگیهـای مهمـی اسـت، زیـرا هـم سـولفات و هـم کلریدهـا بـرای انجـام واکنشهـا بـه رطوبـت نیاز دارنـد و نمیتواننـد در بتـن خشـک اثرگذار باشـند، لذا آزمونهایـی کـه جـذب آب یـا نفوذپذیـری و میـزان رطوبـت را ارزیابـی میکننـد بـا توجه بـه دوام و پایایی بتـن، اهمیـت زیـادی دارند.
بـر اسـاس مبحـث نهـم مقـررات ملـی سـاختمان در تمامـی بتنهای مسـلح سـازهای که تـا فاصلـه 500 متر از حاشـیه سـواحل خلیـج فـارس و دریای عمـان قرار دارند، بـه منظور کنتـرل دوام بتن، انجام آزمایش نفوذ تسـریع یـون کلرایـد و مقاومـت الکتریکـی اکیدا توصیه میگـردد. حداکثر میزان مجاز شـار عبـوری در این آزمایش در بتنهـای فـوق برابر بـا 2000 کولن میباشـد.
ویژگیهای آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی بتن :
آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی بتن، از جمله آزمایشهای غیرمخرب بتن است که به دلیل سادگی، سرعت و اقتصادی بودن، بر کاربرد آن افزوده است. این آزمایش با ارائه مقاومت الکتریکی بتن موجود، برای آزمونهای آزمایشگاهی مکعبی، استوانهای یا منشوری و مکعب مستطیل، به طراحان و کارشناسان امکان تصمیمگیری در زمینه طرحهای مقاومسازی و تقویت و یا صحتسنجی عملیات اجرایی را میدهد. سهولت یا سختی عبور جریان الکتریکی از بتن اشباع میتواند نشانهای از نفوذپذیری آن در برابر آب و به ویژه انتشار و مهاجرت یونی باشد. اگر از آب نمک، اشباع گردد. افزایش نفوذپذیری سبب کاهش پایایی و دوام بتن میگردد. مخصوصا در نتایج حاصل از آزمایش مقاومت الکتریکی بتن موارد زیر موثر است:
- میزان رطوبت و درجه اشباع بتن
- نوع جریان و فرکانس مصرفی
- شکل و اندازه نمونه
- افزودنیهای شیمیایی بتن
- مقاومت الکتریکی سنگدانههای موجود در بتن
ایـن آزمایـش بیـن پژوهشـگران بسـیار معروف و رایـج اسـت. بـرای اندازهگیـری مقاومـت الکتریکـی بتـن عمدتـا از دو روش دو نقطـهای و چهـار نقطـهای اسـتفاده میشـود. روش دو نقطـهای غالبـا در فعالیتهـای تحقیقاتـی و پژوهشـی در آزمایشـگاه و روش چهـار نقطـهای بـرای اندازهگیـری مقاومت الکتریکـی در محلی که سـازه بتنـی احداث شـده مورد اسـتفاده قرار میگیـرد.
انجمـن بتـن آمریـکا مقادیـری بـرای مقـدار مقاومـت الکتریکـی و ارتبـاط آن بـا احتمـال خوردگـی بتـن پیشـنهاد نمـوده اسـت کـه در جـدول زیر مشـاهده
میشـود.
روش انجام آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی بتن به روش دو نقطهای :
وسایل مورد نیاز:
کولیس، خط کش، اهم متر، صفحه مربعی مسی یا برنجی به ابعاد 15 سانتیمتر، سیم رابط، گیره سیم
نحوه انجام آزمایش:
نمونـه مکعبـی بـه ابعـاد 15 سـانتیمتر را تهیـه میکنیـم و به مـدت یـک هفتـه درون آب نگهداری نمـوده تا به حالـت اشـباع برسـد. پـس از خارج کـردن نمونـه از آب، ابتدا ابعـاد آن را اندازهگیـری میکنیم، دو صفحه مسـی یا برنجـی را بـر دو سـطح مقابـل مکعـب به کمک خمیر سـیمان تازه میچسـبانیم و با اعمال یک جریـان متناوب با فرکانـس مشـخص مقاومـت الکتریکـی بتن بهدسـت میآید. با داشـتن مقاومـت الکتریکی حاصل از عبـور جریان الکتریسـیته، سـطح بتـن و فاصلـه بین دو صفحه فلـزی، مقاومت ویـژه الکتریکی را بهدسـت میآوریم.
R : مقاومت الکتریکی نشان داده شده توسط اهممتر
A : مسـاحت مقطـع بتـن (صفحـه مسـی) برحسـب متر مربـع
L : فاصله دو صفحه مسی برحسب متر
ρ : مقاومت الکتریکی ویژه بر حسب اهم در متر
از اینکه ما را با مقاله آزمایش تعیین مقاومت الکتریکی بتن همرایی کردید از شما سپاسگذاریم.
منبع : فناوریهای ساختمان (سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی)
Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/comments.php) is not within the allowed path(s): (/home/h242009/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php81/lib/php/) in /home/h242009/domains/sakhtoejra.com/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1628