انواع هیدروموتورها

در این مقاله به معرفی انواع هیدروموتورها و کاربردهای انواع موتورهای هیدرولیک در صنعت می پردازیم. لطفا در ادامه با ما همراه باشید.

انواع موتورهای هیدرولیک

هیدروموتورها به عنوان عملگرهای دورانی طبقه‌بندی می‌شوند. هیدروموتورها برای انتقال نیروی سیال بصورت حرکت دورانی بکار می‌روند. ساختار هیدروموتورها شباهت زیادی به پمپها دارد با این تفاوت که نقش پمپها، تبدیل نیروی مکانیکی به جابجایی سیال می‌باشد درصورتی که هیدروموتورها با دریافت سیال هیدرولیکی، نیروی مکانیکی اعمال می‌کنند. هیدروموتورها را می‌توان به دو دسته تقسیم‌بندی نمود:

  • هیدروموتورها با دوران محدود
  • هیدروموتورها با دوران پیوسته

هیدروموتور با دوران محدود

این نوع از هیدروموتورها در خروجی آنها، حرکت دورانی با زاویه محدود ایجاد می‌شود و همچنین در هر دو جهت یک گشتاور آنی تولید می‌کند درحالی که تنها به یک فضای کوچک نیاز داشته و سیستم ساده‌ای دارد. اصول عملکرد این هیدروموتورها به این صورت می‌باشد که سیال در محفظه موتور وارد می‌شود و به صفحه متحرک (پره) داخل محفظه فشار وارد می‌کند. صفحه متحرک به یک شفت خروجی متصل است و آن‌را به گردش در میاورد.

هیدروموتورها با دوران پیوسته

 

انواع هیدروموتورها با دوران پیوسته
انواع هیدروموتورها با دوران پیوسته

 

موتورهای هیدرولیکی با دوران پیوسته عملگرهایی هستند که می‌توانند به طور دائم بچرخند. به جای تاثیر بر روی سیال مثل آنچه پمپ ها انجام می‌دهند، هیدروموتورها تحت تاثیر سیال قرار می‌گیرند و توسط سیال به کار انداخته می‌شوند. بدین ترتیب، موتورهای هیدرولیکی، گشتاور تولید کرده و حرکت چرخشی پیوسته‌ای ایجاد می‌کنند. هنگامی که بدنه موتور هیدرولیکی توسط یک منبع خارجی تحت تاثیر فشار قرار می‌گیرد، اکثر موتورهای هیدرولیکی بر روی بدنه خود مسیرهای تخلیه ای دارند که آب بندهای شفت را محافظت می‌کند. هیدروموتورها عمدتا به انواع زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • موتورهای دندهای
  • موتورهای پیستونی
  • موتورهای تیغهای

موتورهای دنده ای

موتورهای هیدرولیکی می‌توانند از نوع دنده داخلی باشند. موتورهای دنده داخلی قابلیت کار در فشارها و سرعتهای بالاتری را دارند. همچنین حجم جابجایی موتورهای چرخ دنده داخلی بیشتر از موتورهای چرخ دنده خارجی می‌باشد.

موتورهای پره ای (تیغه ای)

ساختار داخلی موتورهای تیغه ای کاملا مشابه با پمپ های تیغه‌ای می باشد. با این وجود اساس کار آنها با هم تفاوت دارد. در موتورهای تیغه ای، گشتاور توسط فشار هیدرولیکی وارد بر سطوح تیغه ایجاد شده و سبب گردش شفت خروجی می‌شود. زمانی که روتور می چرخد، تیغه ها در امتداد سطح رینگ حلقوی حرکت می کند چرا که نیروی ناشی از فنرهای مورد استفاده در آن، سبب می‌شود تیغه ها بصورت شعاعی به سمت بیرون حرکت کنند.

موتورهای پره ای
موتور پره ای

موتورهای پیستونی

موتورهای پیستونی به لحاظ ساختار، مشابه با پمپ های پیستونی می‌باشند. موتورهای پیستونی می‌توانند از نوع جابجایی ثابت و یا جابجایی متغییر باشند. این دسته از موتورها، گشتاور را از طریق فشار اعمالی به انتهای پیستونها و رفت و برگشت آن در داخل سیلندر تولید می‌کنند. بطور ساده در هیدروموتورهای پیستونی از پیستونهای یک طرفه استفاده می‌شود که باز شدن آن توسط فشار سیالی است که بر آن ها اعمال می شود، و با برگشت خود سیال را تخلیه می‌کنند. حرکت رفت و برگشتی پیستون توسط مکانیزم‌های مختلفی نظیر حلقه خارج از مرکز، محور خمیده و یا صفحه زاویه‌دار به حرکت دورانی شافت تبدیل می‌شود. موتورهای پیستونی را می توان به انواع زیر طبقه‌بندی نمود:

  • موتورهای پیستونی شعاعی
  • موتورهای پیستونی محوری

موتور پیستونی شعاعی

در موتورهای پیستونی شعاعی روتور نسبت به رینگ حلقوی بصورت خارج از مرکز قرار گرفته است و با دوران خود حرکت رفت و برگشتی پیستونها تامین می شود. شکل زیر نمایی از موتورهای پیستونی شعاعی را نشان میدهد. پیستونها به دلیل نیروی گریز از مرکز به سطح داخلی بدنه موتور میچسبند. دهانه های ورودی و خروجی توسط دیواره ثابتی از هم جدا میشوند.

موتورهای پیستونی محوری

در یک موتور پیستونی محوری، پیستونها بصورت محوری و موازی با هم بر روی بلوک سیلندر یا همان روتور قرار دارند. دو طرح رایج موتورهای پیستونی محوری :

  • موتورهای پیستونی محوری با صفحه زاویهدار
  • موتور پیستونی محوری با محور خمیده

        -موتورهای پیستونی محوری-۳          -موتورهای پیستونی محوری۲

 

از اینکه ما را با مقاله انواع هیدروموتورها یا موتورهای هیدرولیک همرایی کردید از شما سپاسگذاریم.

منبع : نگهداری و تعمیر سیستمهای هیدرولیک و پنوماتیک (سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی)

لطفاً امتیاز دهید:
5/5 - (4 امتیاز)

نظرات


Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/comments.php) is not within the allowed path(s): (/home/h242009/:/tmp:/var/tmp:/opt/alt/php81/usr/share/pear/:/dev/urandom:/usr/local/lib/php/:/usr/local/php81/lib/php/) in /home/h242009/domains/sakhtoejra.com/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1628

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *